Tedarikçiler Fuarı ve Tesis Yatırım ve Yönetim Konferansı 18-19 Ekim 2012 Vow Convention Center

Facility Management System Conference-FMS 2012

UTTMD, 2012 de tesis yönetim sistemlerinin bileşenlerinin ele alındığı bu kongre ile, modern tesis yönetimine mehaz olacak yerli kaynakları harekete geçirmek, ülke ekonomisine katkı sağlayacak ve modern tesis yönetiminin gerektirdiği hizmet ve projeleri belirlemek, tesis yöneticilerini akademisyenlerle, tedarikçilerle, yerli ve yabancı uzmanlarla bir araya getirmek gibi bir çok sinerjik hedef hedefe ulaşmak hedeflenmiştir. İki gün boyunca tesis yönetiminin tüm bileşenleri üzerinde spesifik olarak konular tartışılmıştır. Mütekip konferans ve fuarların periyodik olarak tekrarlanması hedeflenmektedir. Fuar ve konferansa Anadolu’daki tesislerin yöneticileri ve teknik müdürleri de davet edilecektir.

Bu konferanslarla, tesislerin omurgası olan tesis teknik yöneticilerinin tesis yönetiminde yeni teknolojilerle tanıştırılması ve tesis yönetimi konusunda doğru bilgilendirilmesi, kamu yönetiminin tesis yönetimi için belirlediği tüzük ve yönetmelikler ile bakım tavsiyelerinin tesis yöneticileri tarafından tam olarak anlaşılması amaçlanmaktadır. Türkiyemizde ilk kez gerçekleştirilecek ve yoğun bir beyin fırtınasına sahne olacak faaliyetjere katılmak üzere tüm tesis yöneticileri ve tesis teknik çalışanları ile teknik müdürleri davet edilecektir.

Bu çalışmalarla, milli ve uluslararası öncü kurum ve kuruluşları, bilim insanlarını uzmanlarını davet ederek birçok konuda olduğu gibi tesis yönetim alanında da Ortadoğu, Balkanlar ve Avrasya odaklı üçgende bir teknik çekim merkezi oluşturmak mümkün görülmektedir. Bunun ülkemizin tanıtımı ve diğer açılardan yaratacağı faydalar açıktır. Konferans çalışmamızın başta tesislerimiz olmak üzere ülkemize ve insanlığa önemli katkılar yapacağına inanıyoruz.

Bu tarzdaki fuar ve müteakip çalışmalarımız, ülkemizin yükselen yıldızını daha da parlatacaktır. UTTMD, yurt içinde ve yurt dışında ses getirecek projelere ev sahipliği yapmayı hedeflemektedir.

Sonuçlar

Ülkemizde ise tesis yönetimi, ABD’de ve Avrupa’da olduğu gibi henüz bir meslek kimliği ile ele alınmamaktadır. Tesis Yönetiminin ve tesis yöneticisinin meslek düzeyinde tanımlanması ile başlaması gereken bu sürece bir proje olarak kamu düzeyinde de sahiplenilmesi gerekmektedir. Ülkemizde tesislerin teknik yöneticileri için standart tanımlama bulunmamaktadır. Tesis teknik yöneticilerinin yetiştirilmeleri için mesleki bir program mevcut değildir. Çok sayıda disiplin ve disiplinlerarası bilgi birikimine hakim olması gereken bu yöneticilerin ivedilikle yetiştirilme programlarının ele alınması gerektiğine inanılmaktadır
Modern tesis yönetimi, bilgi teknolojisi aracılığıyla tesis yönetimini desteklemektedir. Bu maksatla Bilgisayar Destekli Tesis Yönetimi (Computer Aided Facility Management-CAFM) uygulanmaktadır. Modern Tesis Yönetimine geçiş için ülkemizde CAFM tarzında bir süreç yönetiminin ivedilikle devreye sokulması ve tesis yönetiminin ulusal standartlar çerçevesinde tanımlanarak uygulanması gerekmektedir.
Tesis yönetimlerinin etkinliği, tesis sahipleri ile tesis ve bina yöneticilerinin imkan ve kabiliyetleri ile sınırlıdır. Makro ekonomik düzey düşünüldüğünde tesis düzeyinde bu serbestiyet çelişkilidir. Örneğin banka binaları, şirket binaları, ofis binaları, fabrikalar gibi tüm tesisler sorumlu bulundukları insan ve tesis unsurunun çevre üzerindeki etkisini minimize etmek için enerji yönetimini zorunlu olarak ele almalı ve bu çerçevede ülkenin gelecek ihtiyaç planlaması şekillendirilmelidir.
Mevcut bina yöneticilerinin operasyonel etkinliği tesislerin ömrüne önemli ölçüde tesir etmektedir. Tesislerin sağlayabileceği hizmet, kendi yetenekleriyle ve kaynaklarının etkinliği ile sınırlıdır. Bu serbestiyet içinde bazı tesisler bu yüzden tam anlamıyla bir bakım tutum programı uygulamıyor olabilir. Kamu denetimleri uygun, yönetmelikler tamam da olsa bunların uygulanmasında eksiklikler vardır. En başta gelen eğitim eksikliğidir. Her ne kadar meslek örgütlerinin özveri ve desteği bulunsa da bu yanlış veya eksik uygulamalar ekonomiye doğrudan önemli ve sürekli kayıp olarak yansımaktadır. Modern tesis yönetimi konsepti ile bu kayıplar önlenebilir.
Modern tesis yönetimi, akıllı bina inşası ile birlikte ele alınmalıdır Ülkemizin enerji ihtiyacı üst düzeydedir. Bu kapsamda yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim artmış ve herşeyden önemlisi nükleer enerji ile ihtiyacın karşılanması düşüncesinin hakim olduğu bu süreçte akıllı bina ihtiyacı ile ve modern tesis yönetiminin uygulanması hususlarının çok iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. Ülkemizde, çevresel açıdan uygun ve akıllı bina inşaası için gereken teknoloji ve hizmetler bulunmaktadır. Kaçak yapıların tasfiyesinin de gündemde olduğu bu dönemde yeni binaların yeşil ve akıllı bina olarak inşa edilmesi ülke ekonomisi açısından da makro getiriler sağlayacaktır. Bu bağlamda yeşil bina yönetiminin de uygulanması gerekmektedir.

Yeşil Bina ile;

En az enerji tüketimi olan,
Çevre Koruma odaklı dizayn edilmiş olan
Yenilenebilir Enerji kullanan
Ekolojik ayakizi düşük olan binalar kastedilmektedir.

Her iki konsepti örtüştürerek dizayn edilen bina verimlilik ve çevre koruma açısından en uygun olanıdır. Amaç bütün ömür devri boyunca etkin bina inşa etmektir.

Merkezi Tesis Yönetim Projesi, ülkemiz için bir 2023 projesi olabilecek mahiyet ve kıymette görülebilir. Merkezi on line bina yönetimi ülkemizde de uygulanabilir. Merkezi bina yönetim yazılımı yapılabilir. Böylece önceden kimliği çıkarılmış binaların verileri ile üst düzeyde ve ayrıntılı teknik kontrol sağlanabilir. Normal verilerle sanayi ve endüstri olarak ele alınan bu hesaplamaların tesis bina tipine göre daha alt düzeyde izlenmesi ile yakından takibi keyfi hareket eden tesislerinin bağımsız hareket etmelerinin ve kayıplara yol açmalarının da önü kapanacaktır. Dubai’de, Çin’de vb birçok ülkede uygulanan bu sistemlerin benzerini ülkemizde yapmak mümkün görülmektedir.

Başlatılan enerji kimlik yazılımı projesi kapsamında bütün binaların öncelikle enerji kimlik belgesi alınması işlemi hızlandırılmalıdır. Binaların web access ile kendi veri tabanını ziyaret ederek verilerini kontrollu olarak kendi veri tabanında toplamaları zorunlu kılınabilir.

Uluslararası Tesis Teknik Müdürleri Derneği- UTTMD gibi bina yönetim dernekleri bu verilerin doğru olarak toplanması ve değerlendirilmesinde kamu yönetimine destek olabilirler. Bu veriler üzerinde çalışacak olan uzmanlar için veri tabanı tasnif ve analizi ile çok önemli veriler ve sağlam istatistikler üzerinden makro analizler çıkarabilirler. Bu veriler üzerinde çalışacak, tarafsız bir “Teknik İstişare ve Değerlendirme Kurulu” kurulmalıdır.

Merkezi Bina Yönetiminin insan kaynakları verileri üzerinde çalışılarak kayıp İşgücünün ekonomiye kazandırılması sağlanabilir.Bu maksatla kamu öncülüğünde tesislerin özgün yapıları ve özellikleri de göz önüne alınarak iş ve adam-saat matrisleri tespit edilebilir. Esnek ve istişari standart tespiti ile böylece kayıp işgücünün geri kazanımı sağlanabilir. Bu çalışma, gerek işverenlerin ve gerekse de işçilerin farklı tesislerde kaybettiği iş ve ekonomik geri dönüşün sağlanmasını sağlamakla kalmayıp, iş barışı ve işyerinde emniyet ve sağlık açısından da üst düzeyde adalet ve gelişmişliği getirecektir.

Merkezi Bina Yönetiminin insan kaynakları verileri üzerinde çalışılarak kayıp İşgücünün ekonomiye kazandırılması sağlanabilir.Bu maksatla kamu öncülüğünde tesislerin özgün yapıları ve özellikleri de göz önüne alınarak iş ve adam-saat matrisleri tespit edilebilir.

 Saygılarımla.

Kemal Evcioğlu

UTTMD
Ülkemizdeki tesis yöneticilerinin tek çatı altında buluştuğu, güçlü bir mesleki ağdır. Amacımız, sektördeki bilgi birikimini artırmak, üyelerimizin profesyonel gelişimlerine destek olmak ve tesis yönetimini daha ileriye taşımaktır. 10 Aralık 2010'da kurulan derneğimiz, kısa sürede sektörün önemli bir oyuncusu haline gelmiştir.