Sürdürülebilir Planlama ve Sürdürülebilir Mimari Yaklaşımlar

Tesis yönetimi sektörünün ülkemizdeki algılanış biçimi nedir, birçok noktada profesyonel hizmet sunulan ve gerek konutlarda gerekse tesislerde mülkün değerini artıran tesis yönetimi sektörünün görmesi gereken değere dair neler söylersiniz?

Tesis yönetimi özellikle son yıllarda artan dünya nüfusuna koşut olarak artan bina stoku kapsamında, sanayi, turizm, sağlık gibi sektörlerdeki yeni tesislerin hukuk, teknik, idari vb. her alanda düzeninin sağlanması için yaşamsal ve zorunlu bir gereksinim haline gelmiştir. Aksi takdirde düzensizlik, hukuksuzluk, kargaşa ve kaos oluşur. Tesis yönetimi sektörü son yıllarda dünyada ve ülkemizde inşaat ve imalat sanayi sonrasında ekonomiye ve istihdama da katkı sağlayan en önemli hizmet türlerinden biri haline gelmiştir. Oteller, AVM’ler, hastaneler, limanlar, karayolları, okullar, konutlar vb. insanların yaşam alanlarını oluşturan yapıların doğru planlanması sayesinde; mimari yapısı, fiziksel özellikleri ve teknik alt yapısı ile onlarca yıl sağlıklı bir şekilde ayakta tutulması için tesis yönetiminde birçok disiplinin eşgüdüm içinde çalışması gereklidir. Ülkemizde son yıllarda gayrimenkule değer katan yeni tip tesis yönetiminin öneminin farkına varılmış olmasına rağmen, henüz mevzuat ve düzenlemelerde istenilen yol alınamamıştır. Toplumda da belirli bir farkındalık oluşmuştur ancak tesisleri doğrudan ilgilendiren çeşitli ve aslında önceden tesis yönetimiyle önlem alınabilecek birçok sorun nedeniyle ortaya çıkan büyük maddi ve manevi kayıplar sürmektedir. Özellikle son dönemde iklim krizi, yangınlar, seller, depremler gibi olaylar nedeniyle de tesislerde afet yönetimi önem sırasında ilk sıraya yükselmiştir.

Bununla birlikte sektörde deneyimli olan STK’ların başlattığı çalışma ve projelerle alandaki boşluğun hızla dolacağına inanıyorum. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği gibi odalar ve alandaki müzahir derneklerin tesis yönetiminin ülkemizde gelişmesine vereceği desteğin de katkısı olacaktır. En önemli olan ise kamuoyunun farkındalığında da aynı oranda gelişme sağlanmasıdır.

Mayıs ayı içerisinde düzenlenen Sürdürülebilir Tesis Yönetimi Zirvesi’nde sektöre dair neler konuşuldu? Zirve ile birlikte sektörde nasıl bir farkındalık oluşturduğunuzu düşünüyorsunuz, sektörde nelerin değişebileceğine dair ilk adımlar atıldı?

Endüstri 4.0 ve günümüzde konuşulur olan Endüstri 5.0 gibi yeni kavramlar alanında yeni yaşamsal ilgi alanları doğdu. Bunların başında sürdürülebilirlik geliyor. Sürdürülebilir Tesis Yönetimi Zirvesi çok zengin sunumlarla 28 Mayıs 2024’te Nişantaşı Üniversitesi’nde Rektör Ayşegül Çıtıpıtıoğlu ve Doç. Dr. Gözde Mert başta olmak üzere değerli akademisyenlerimizin ve sektör paydaşlarımızın destek ve katkıları UTTMD-TESYÖN ve Odaklı Grup tarafından başarıyla icra edildi. Zirvede sunulan konuları gün boyu katılımcılar ilgiyle izledi. Her yıl Mayıs ayı içinde etkinlik yinelenecek. Sektörün durum ve ihtiyaçları analiz edildi.

Sürdürülebilir Planlama ve Sürdürülebilir Mimari Yaklaşımlar, Sürdürülebilir Yönetimin Bileşenleri, Sürdürülebilir Tesis Yönetimi Kapsamında İyi Uygulama Örnekleri konuşuldu.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Tesis yönetiminin temel bileşeni tesis teknik yönetimidir. Bu kapsamda faaliyet gösteren derneğimiz UTTMD, 12 Aralık 2010 tarihinde kurulmuştur. Derneğimiz otel, hastane, AVM, konut, fabrika vb. tesislerden ve teknik kuruluşlardan gelen üyelerden oluşmaktadır. Akıllı binalar, yeşil binalar, dijital dönüşüm gibi kavramları içeren sürdürülebilirlik odağında proje ve çalışmalarla topluma hizmet vermektedir. Yıllar içinde gelişen ve çevik bir organizasyon olmayı hedefleyen derneğimiz, sektörde zaman içinde yaptığı hizmetlerle beğeni kazanan bir kuruluş olmaya devam etmektedir.

UTTMD
Ülkemizdeki tesis yöneticilerinin tek çatı altında buluştuğu, güçlü bir mesleki ağdır. Amacımız, sektördeki bilgi birikimini artırmak, üyelerimizin profesyonel gelişimlerine destek olmak ve tesis yönetimini daha ileriye taşımaktır. 10 Aralık 2010'da kurulan derneğimiz, kısa sürede sektörün önemli bir oyuncusu haline gelmiştir.